Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Insatser och kurser

Sidan uppdateras kontinuerligt. Kom tillbaka!

Samtliga kurser i Helhetslyftet riktar sig till dig som inte har medborgarskap i Sverige eller annat EU-land.

Kommuner

Mölndal, Partille, Lerum, Härryda, Kungsbacka

Kurser är under planering.

Borås, Vårgårda, Bollebygd, Herrljunga

Kurs: Nästa steg

Kurs på Fristad fhsk: Du och Ditt liv

På Du och Ditt liv får deltagarna använda det svenska språket på så många olika sätt som möjligt, med så många sinnen som möjligt. Det kan vara diskussioner, samtal, läsa, skriva, lyssna och att få använda språket praktiskt på olika sätt. Genom att tex få lösa olika uppgifter ute på stan, ha pedagogiska promenader, handla och laga mat tillsammans, skapande verksamhet och musik.

Rekrytering sker internt.

Skaraborgs kommunalförbund

Skövde, Tibro, Falköping, Lidköping, Trollhättan, Vänersborg och Strömstad.

Kurser:

Arbete pågår.

Folkhögskolor

Dalslands folkhögskola

Jobbspår Vård Trollhättan

Kursen bedrivs i samverkan med Trollhättans Stad. Kursen startar med studier i svenska med tydlig koppling mot vård. Teori varvas med praktik i kommunens verksamhet. Teorin består av delkurser från yrkeskursen Vård- och Omsorg (YVO) som motsvarar Skolverkets och Vård- och Omsorgscolleges nationella yrkespaket för arbete som undersköterska.

Kursstart våren 2023: 9 januari

Förberedande jobbspår Vänersborg

Kursen bedrivs i samverkan med Vänersborgs kommun. Kursens språkutbildning tar avstamp i metodiken från kursen Du och Ditt liv och varvas med praktik i kommunens regi. Målet med kursen är att få prova på yrkeslivet i en anpassad miljö, förbättra språkkunskaper och att öka möjligheterna till egenförsörjning.

Kursstart våren 2023: 9 januari

Länk: Dalslands folkhögskola - Dalslands folkhögskola

Billströmska folkhögskolan

Studier i svenska och samhällsorienterande ämnen varvas med praktik i skolans växthus där du får grundläggande kunskaper om odling och trädgårdsskötsel. Du får också möjlighet att prova på till exempel honungsberedning och att göra sylt och marmelad. Syftet med kursen är att stärka dina språkkunskaper i svenska och ge dig grundläggande yrkeskunskaper inom trädgårdsskötsel och odling. Kursen är ett förberedande jobbspår och ska ge dig möjligheten att ta nästa steg mot utbildning och arbete.

Kursstart våren 2023: 9 januari

Länk: Billströmska folkhögskolan - Billströmska folkhögskolan (billstromska.folkhögskola.se)

Angereds folkhögskola

I kursen läser du svenska och kan lära dig mer om arbete inom till exempel trädgårdsarbete och odling på Angereds gård. Arbetsdagar på Angereds gård och studiebesök hos arbetsgivare inom gröna näringar är viktiga inslag i kursen. I kursen lägger vi stor vikt vid din personliga utveckling - hälsofrämjande såväl som kompetenshöjande. Du får även möjlighet att göra SFI-prov.

Kursen genomförs tillsammans med Naturbruksförvaltningen Västra Götalandsregionen.

Kursstart våren 2023: 1 februari

Länk: Angered folkhögskola. Allmänna och konstnärliga kurser samt sfi i Hammarkullen, Hjällbo & Angered (angeredfolkhogskola.se)

Mer information om Naturbruksförvaltningen och Angereds gård

Mångkulturella folkhögskolan

I kursen stärker du dina språkkunskaper i svenska och du kommer närmare arbetsmarknaden. Vi har extraundervisning i svenska och andra ämnen för dig som saknar behörighet till vidare studier. Kursen innehåller även särskilda insatser inom arbetslivsorientering.

Kursstart våren 2023: 16 januari, löpande antagning

Länk: Pågående projekt (finska.folkhögskola.se)

Göteborgs folkhögskola

I kursen Måltid och lokalvård läser du svenska och ämnen som näringslära, specialkost, hygien, servering, service, städmetoder, städmaskiner, ergonomi, arbetsmiljö och friskvård. Det ingår också praktik och du kan få möjlighet att göra Sfi-prov. Ett måltidsbiträdes arbetsuppgifter består bland annat av tillagning av frukost, servera lunch och mellanmål. Inom lokalvård består arbetsuppgifterna bland annat av att städa entréer, toaletter, golv och andra ytor.

Kursstart: Hösten 2023

Länk: Göteborgs folkhögskola - Göteborgs folkhögskola (gbg.folkhögskola.se)

Nordiska folkhögskolan

Vår Servicekurs kombinerar teori med praktik. Du studerar svenska i tal och skrift, samhällsinformation, hälsa och livskvalitet samt hygien inom kök och städ. Samtidigt kan du praktisera inom områden som kök, lokalvård, trädgård och fastighetsskötsel.

Kursstart våren 2023: 1 mars

Länk: Startsida - Nordiska Folkhögskolan

Hjo folkhögskola

Heltidskursen genomförs i Ryd i Skövde och kombinerar språkutveckling med flertalet områden som alla syftar till ökad kunskap om det svenska samhället, arbetsmarknaden samt att öka IT-kompetensen för dig som deltagare. Genom undervisning, studiebesök och praktik öppnas områden upp och skapar möjligheter att nå arbetsmarknaden eller vidare studier.

Kursstart våren 2023: 30 januari, löpande antagning

Länk: Helhetslyftet Ryd – Hjo folkhögskola (folkhogskolan.com)

Vara folkhögskola

Kursen Vård och omsorg är ett förberedande jobbspår. Syftet med kursen är att du ska stärka dina språkkunskaper och öka dina kunskaper om det svenska samhället. Du ska också få grundläggande yrkeskunskaper inom till exempel barnomsorg, äldrevård eller skolan. Teori och praktik varvas genom hela utbildningen. Om möjlighet finns kommer du att erbjudas praktik inom vård eller omsorg.

Kursstart våren 2023: info saknas

Länk: Vård och omsorg - Vara folkhögskola

Borås folkhögskola

På kursen Du och ditt liv får du lära dig mer om hur du själv kan påverka ditt liv utifrån dina egna förutsättningar. Målet är du ska kunna gå vidare i studier eller arbete. Vi arbetar med språkträning i vardagsnära situationer och inkluderar rollspel i undervisningen. Ämnen i kursen är samhällsorientering, språkträning och ordkunskap, träning i digitala hjälpmedel, skapande, friskvård och hälsa. Genom samtal och studiebesök lär vi oss om samhällets funktioner och vårt eget ansvar utifrån mänskliga rättigheter i ett demokratiskt samhälle.

Kursstart våren 2023: 23 januari

Länk: Borås folkhögskola, Hässleholmen | Borås (borasfolkhögskola.se)

Fristad folkhögskola

På kursen Du och Ditt liv får du använda det svenska språket på många olika sätt. Det kan vara genom att samtala, att läsa, att skriva och att lyssna. Du får träna din svenska genom att lösa olika uppgifter på stan, ha pedagogiska promenader, handla och laga mat tillsammans, med mera. Kursens syfte är att öka dina möjligheter att själv kunna påverka ditt liv. Målet med kursen är att du ska kunna gå vidare till fortsatta studier eller arbete. Hälsoskola ingår i kursen och genomförs i samverkan med Vårgårda kommun under V 8 - 21. Hälsoskolan genomförs i Vårgårda under pedagogledd tid.

Kursstart våren 2023: 30 januari

Länk: Fristads folkhögskola - Fristads folkhögskola

Övriga

Support Group Network

SGN kommer under projektperioden att genomföra utbildningar riktade till dig som arbetar med tredjelandsmedborgare. Utbildningarna kommer att bestå av workshops, dialogövningar, fallstudier från verkligheten, rollspel och grupparbete. Målet med vår utbildningsmodell är att ge varje deltagare verktyg och metoder som ger ett förstärkt stöd i arbetet med tredjelandsmedborgare.

Länk: Supportgruppnätverk | Hem (supportgroup.se)


Senast uppdaterad: 2023-01-24 11:22