Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Våra skolor

Västra Götalandsregionen är huvudman för sex folkhögskolor. På skolorna kan du läsa på allmän kurs för att få behörigheter till högre studier eller fördjupa dig i ett specialområde.

Det finns ett trettiotal längre kurser att välja mellan så du har stor chans att hitta precis det du vill göra. Välj själv hur och vad du vill studera. Och du... många säger att deras år på folkhögskolan är deras bästa år i livet. Låter helt ok va? Vill du gå en sommarkurs en vecka eller fler, så har vi många olika kurser i väldigt vackra miljöer. Snacka om prisvärd semester!

På flertalet av våra skolor driver vi också projekt för människor som står utanför arbetsmarknaden för tillfället. Folkhögskolorna gör skillnad.

Välkommen till VGR folkhögskolor.

Vad är egentligen folkhögskola?

Folkhögskolan är en utbildningsform för vuxenutbildning inom folkbildningen. Vi utgår från dina egna behov, förkunskaper och erfarenheter och du kan själv vara med och påverka din utbildning.

Det finns 154 folkhögskolor i Sverige. 111 av dessa är knutna till olika folkrörelser, ideella organisationer, stiftelser eller föreningar. 43 folkhögskolor drivs av landsting och regioner. Folkhögskolan vänder sig i första hand till vuxna studerande, från 18 år och uppåt.

Folkhögskolans kännetecken

Varje folkhögskola bestämmer själv över sitt kursutbud och sin profil och är inte bunden till centrala läroplaner. Något som utmärker folkhögskolan är samtalet och den studerandes aktiva deltagande i gruppen. Folkhögskolan strävar efter att ha mindre och sammanhållna studiegrupper.

Många folkhögskolor har ett internat där deltagarna kan bo vilket ger en social gemenskap som gör folkhögskoletiden till en unik upplevelse.

Hur ansöker jag?

Kurserna på respektive skola kan ha olika sätt att söka till. Det är därför nödvändigt att du går in på skolornas hemsida och läser om hur du skall söka till just den kursen du är intresserad av.

En del kurser har inträdesprov så det gäller att du är ute i god tid. På en del allmäna kurser kan man börja på skolan under terminen gång men även det är lite olika på skolorna. Hittar du inte den informationen som du letar efter på hemsidan så kan du alltid ringa till skolorna. Vi lovar att ta väl hand om dig!

Vanliga frågor

Vilka kurser finns det i hela Sverige?
Hur gör man för att få behörigheter för att studera vidare?
Hur funkar det med studielån?
Vilka rättigheter har jag på en folkhögskola?
Skillnader på folkhögskola och andra skolformer?
Kostar det något?

Senast uppdaterad: 2016-04-27 13:24