Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Våra skolor

Billströmska folkhögskolan ligger mitt på ön Tjörn i södra Bohuslän, 6 mil norr om Göteborg. En skola med trivsamma undervisningslokaler och ett modernt internat.

Besök Billströmskas huvudsida

Kurser

Allmän kurs

Allmän kurs Konst och uttryck

Allmän kurs Musik

Allmän kurs Naturvetenskapligt basår tre terminer

Allmän kurs Naturvetenskapligt basår

Musiklinjen

Vård- och omsorgsutbildning

Vuxensteget – att våga börja studera och flytta till eget

Dalslands Folkhögskola finns i Färgelanda och Trollhättan. Här läser du i små grupper med stöttande lärare. I Färgelanda ligger skolan och internatet ett stenkast från centrum i natursköna omgivningar. Enheten i Trollhättan, som inte har något internat, finns i det gamla lasarettets lokaler.

Besök Dalslands folkhögskolas huvudsida

Kurser i Färgelanda

Allmän kurs Grund

Allmän kurs Gymnasieinriktning

Dalslandsguide

Det goda livet – för en hållbar framtid

Livslinjen

Äventyrsguide

Kurser i Trollhättan

Allmän kurs Grund

Allmän kurs Gymnasieinriktning

Allmän kurs Dyslexi

Socialpedagog

Yrkeskurs vård och omsorg (YVO)

Jobbspår Regionservice

Studiemotiverande folkhögskolekurs

Fristads folkhögskola startades 1879 och är därmed en av landets äldsta folkhögskolor. Skolan ligger centralt i Fristad samhälle 12 km norr om Borås, och det är lätt att ta sig hit med buss och tåg. Det finns även möjlighet att bo på internat.

Besök Fristads folkhögskolas huvudsida

Kurser

Allmän kurs grundskolenivå

Allmän kurs gymnasienivå

Allmän kurs gymnasienivå NPF

Allmän kurs gymnasienivå fjärr

Hållbart entreprenörskap

Hälsolinjen

Trädgårdsutbildning

Undersköterskeutbildning

Vävutbildning

Växa

Yrkesbiodling

Synkurser

Moves

Grebbestads folkhögskola grundades 1875 och hade då en tydlig hantverksinriktning. Idag har vi fem allmänna kurser, sju särskilda kurser och en mängd sommarkurser. Precis som vid starten ligger betoningen på hantverksutbildningar. Under ett läsår går det ca 140 deltagare på skolan varav ca 57 bor på skolans internat.

Grebbestads folkhögskolas huvudsida

Allmänna kurser

Allmän kurs Bild och form

Allmän kurs Friluftsliv

Allmän kurs Hälsa och livsstil

Allmän kurs Marinbiologi

Allmän kurs Plus

Allmän kurs Silver och smycke

Särskilda kurser

Keramik

Scenkonst

Textilt hantverk, vävning och sömnad

Textil – påbyggnadskurs

Trä – grundkurs

Trä – möbelhantverk

Kock – inriktning marina och närproducerade råvaror

 

Västra Götalandsregionen är huvudman för sex folkhögskolor. På skolorna kan du läsa på allmän kurs för att få behörigheter till högre studier eller fördjupa dig i ett specialområde.

Det finns ett trettiotal längre kurser att välja mellan så du har stor chans att hitta precis det du vill göra. Välj själv hur och vad du vill studera. Och du... många säger att deras år på folkhögskolan är deras bästa år i livet. Låter helt ok va? Vill du gå en sommarkurs en vecka eller fler, så har vi många olika kurser i väldigt vackra miljöer. Snacka om prisvärd semester!

På flertalet av våra skolor driver vi också projekt för människor som står utanför arbetsmarknaden för tillfället. Folkhögskolorna gör skillnad.

Välkommen till VGR folkhögskolor.

Vad är egentligen folkhögskola?

Folkhögskolan är en utbildningsform för vuxenutbildning inom folkbildningen. Vi utgår från dina egna behov, förkunskaper och erfarenheter och du kan själv vara med och påverka din utbildning.

Det finns 154 folkhögskolor i Sverige. 111 av dessa är knutna till olika folkrörelser, ideella organisationer, stiftelser eller föreningar. 43 folkhögskolor drivs av landsting och regioner. Folkhögskolan vänder sig i första hand till vuxna studerande, från 18 år och uppåt.

Folkhögskolans kännetecken

Varje folkhögskola bestämmer själv över sitt kursutbud och sin profil och är inte bunden till centrala läroplaner. Något som utmärker folkhögskolan är samtalet och den studerandes aktiva deltagande i gruppen. Folkhögskolan strävar efter att ha mindre och sammanhållna studiegrupper.

Många folkhögskolor har ett internat där deltagarna kan bo vilket ger en social gemenskap som gör folkhögskoletiden till en unik upplevelse.

Hur ansöker jag?

Kurserna på respektive skola kan ha olika sätt att söka till. Det är därför nödvändigt att du går in på skolornas hemsida och läser om hur du skall söka till just den kursen du är intresserad av.

En del kurser har inträdesprov så det gäller att du är ute i god tid. På en del allmäna kurser kan man börja på skolan under terminen gång men även det är lite olika på skolorna. Hittar du inte den informationen som du letar efter på hemsidan så kan du alltid ringa till skolorna. Vi lovar att ta väl hand om dig!

Vanliga frågor

Vilka kurser finns det i hela Sverige?
Hur gör man för att få behörigheter för att studera vidare?
Hur funkar det med studielån?
Vilka rättigheter har jag på en folkhögskola?
Skillnader på folkhögskola och andra skolformer?
Kostar det något?

Senast uppdaterad: 2021-11-15 13:11