Våra skolor

Västra Götalandsregionen är huvudman för sex folkhögskolor. På skolorna kan du läsa på allmän kurs för att få behörigheter till högre studier eller fördjupa dig i ett specialområde.

Det finns ett trettiotal längre kurser att välja mellan så du har stor chans att hitta precis det du vill göra. Välj själv hur och vad du vill studera. Många säger att deras år på folkhögskolan är deras bästa år i livet. Vill du gå en sommarkurs en vecka eller fler, så har vi många olika kurser i väldigt vackra miljöer. Snacka om prisvärd semester!

På flertalet av våra skolor driver vi också projekt för människor som står utanför arbetsmarknaden för tillfället. Folkhögskolorna gör skillnad.

Välkommen till VGR folkhögskolor.

 

  • Billströmska folkhögskolan

    Billströmska folkhögskolan ligger mitt på ön Tjörn i södra Bohuslän, 6 mil norr om Göteborg. Skolan har ett stort internat med cirka 100 boende. Boendet är nyrenoverat och mycket fint.

  • Dalslands folkhögskola

    Dalslands folkhögskola består av två enheter. I Färgelanda där det finns internat och i centrala Trollhättan som är externat.

  • Fristads folkhögskola

    Fristads folkhögskola är belägen på anrika Frista 'he', ett gammalt exercisfält i Fristads samhälle, cirka 12 km norr om Borås. Folkhögskolan har en tydlig miljöprofil.

  • Grebbestads folkhögskola

    Mitt i Grebbestad, i norra Bohuslän ligger Grebbestads folkhögskola som grundades 1875 och hade redan då en tydlig hantverksinriktning.

  • Göteborgs folkhögskola

    Göteborgs folkhögskola är en av Sveriges största folkhögskolor och finns på Nya Varvet och i Biskopsgården.

  • Vara folkhögskola

    Vara folkhögskola ligger centralt i Vara och har en filial i Mariestad. Skolan har internat i Vara.

  • Sök din kurs!

    Här kan du hitta alla kurser på våra skolor. Mer information om själva kursen hittar du på skolans hemsida.

Vad är egentligen folkhögskola?

Folkhögskolan är en utbildningsform för vuxenutbildning inom folkbildningen. Vi utgår från dina egna behov, förkunskaper och erfarenheter och du kan själv vara med och påverka din utbildning. Folkhögskolan vänder sig i första hand till vuxna studerande, från 18 år och uppåt.

Folkhögskolans kännetecken

Varje folkhögskola bestämmer själv över sitt kursutbud och sin profil och är inte bunden till centrala läroplaner. Något som utmärker folkhögskolan är samtalet och den studerandes aktiva deltagande i gruppen. Folkhögskolan strävar efter att ha mindre och sammanhållna studiegrupper.

Många folkhögskolor har ett internat där deltagarna kan bo vilket ger en social gemenskap som gör folkhögskoletiden till en unik upplevelse.

Hur ansöker jag?

Kurserna har olika ansöknings- och antagningsförfaranden. Det är därför nödvändigt att du går in på skolornas hemsida och läser om hur du skall söka till den kursen du är intresserad av.

En del kurser har inträdesprov så det gäller att du är ute i god tid. På en del allmänna kurser kan man börja på skolan under terminens gång men även detta skiljer sig åt mellan skolorna. Hittar du inte den informationen som du letar efter på hemsidan så kan du alltid ringa till skolorna. Vi lovar att ta väl hand om dig!