Samarbete i fokus i Färgelanda

Tre tecknade tomtar som syns på en del av den affisch som marknadsför den julmarknad som AMI, Färgelanda kommun, ordnade.

I Färgelanda fokuserar man mycket på samarbete över gränser. Steg1, Vi-projektets aktivitet på plats, har bland annat ordnat en julmarknad tillsammans med de andra verksamheterna inom kommunens enhet för Arbetsmarknad och Integration (AMI).

Ann-Charlotte Svensson, som oftast kallas Lotta, är samordnare på AMI och handläggare för Färgelandas kommunala aktivitetsansvar. Hon driver också Steg1, som riktar sig till unga som står långt från arbetsmarknaden i Färgelanda. De som är med träffas ett antal förmiddagar i veckan under fyra-sex månader med både gruppverksamhet och individuell stöttning. Målsättningen är att Steg1 ska vara aktivitets- och motivationshöjande och att deltagaren ska förflytta sig mot egen försörjning och ökad livskvalitet.

Att smyga in en bra vana

Tyvärr har sjukdom satt käppar i hjulet, så dagens intervju med Steg1-deltagare kan inte gå av stapeln. Lotta styr snabbt om till en guidad förmiddag bland AMI-enhetens andra verksamheter, som Steg1 ofta samarbetar med. Först är det dock dags för frukost. Lotta har kokat gröt och det bjuds även på hembakt bröd, pålägg och frukt.

– När vi har Steg1 inleder vi alltid dagen med att äta frukost tillsammans, berättar Lotta. Många unga som kommer till mig brukar inte äta på morgonen och det här blir ett trivsamt sätt att smyga in en bra vana.

Frukostarna lockar även personer utanför Steg1. Idag är Eko-returens arbetsledare och fotografen som sitter vägg i vägg med Lotta på plats. Morgonmålet brukar inmundigas samtidigt som det småpratas om allt mellan himmel och jord.

– Vi känner varandra bra. Det är väldigt högt i tak, så vi kan skämta mycket, säger sällskapet vid bordet.

7TJUGO ger inspiration och övningar

Efter maten står ett snabbstopp på kommunkontoret på agendan. Här visar Lotta några av de övningar som används i Steg1. Delar av upplägget består i övningar från empowermentpedagogiken 7TJUGO.

– Det blir en flexibilitet med 7TJUGO, berättar Lotta. Det finns ett väldigt omfattande material att använda sig av, så jag alltid hitta saker som passar individerna i gruppen. Sedan varvas 7TJUGO med egna aktiviteter.

En av de egna aktiviteterna som varit i fokus på sistone är den julmarknad som nyligen genomförts. Här arbetade Steg1 tillsammans med andra verksamheter från Arbetsmarknads- och integrationsenheten. Deltagare och anställda samarbetade kring allt från att tillverka saker att sälja, till att baka fika och marknadsföra evenemanget.

Gemensam julmarknad bygger broar

Julmarknaden hölls vid Eko-returen, där det odlas frukt och grönsaker under somrarna. Under resten av året tillverkar man saker av både trä och textil. I ett av rummen, som är mer känt som syverkstan, arbetar Zakieh Ali och Habibe Nazari. De båda kvinnorna gör allt från att laga äldrevårdens arbetskläder till att sy tillbehör till hundägare. De tyckte att det var roligt att samarbeta med Steg1 när de ordnade julmarknaden.

– Det är roligt att arbeta tillsammans, berättar Zakieh. Och en av killarna på Steg1 hejade på mig i mataffären efteråt.

– Sådana här saker skapar ökad gemenskap i samhället, fyller Lotta i.

En tredje person, som inte vill ha med sitt namn i texten, berättar att det är oerhört bra stämning på arbetsplatsen.

– Jag kände mig som en i gänget efter fem minuter på plats. Man vill verkligen gå hit, säger personen.

Fokus på det man kan och klarar

På andra sidan Färgelanda finns det ytterligare en verkstad, nämligen en kreativ sådan. Här tillverkas också olika saker, allt från nyckelringar och trälådor till grytunderlägg i textil. Liksom hos Eko-returen och syverkstan ligger ett mycket fokus på återbruk.

– Vi har byggt upp alltsammans med hjälp av ganska små resurser, berättar Christina Berntsen Roos, som är verksamhetsledare på plats. Vi vill ha en tillgänglig verksamhet med ett fokus på vad man kan göra, snarare än vad man inte klarar av.

Christina har själv problem med ryggen och får ont av att stå upp för länge. På den kreativa verkstan har det funnits möjlighet att hitta vägar runt det. Till exempel så hade hon en pall tillgänglig i köket när deltagarna skulle baka till julmarknaden.

– Man får vara uppfinningsrik. Vem har sagt att man inte kan sitta ner och baka, skrattar hon.

Även Christina tycker att samarbetet mellan AMI:s olika verksamheter är väldigt positivt.

– Vi har ett väldigt fint samarbete, säger hon. Det är inte så mycket mitt och ditt. Visst har vi våra olika ansvarsområden, men jag vet att jag alltid kan ringa och bolla saker med Lotta, berättar hon. Jag har växt genom det här arbetet. Och det är väldigt roligt att kunna stötta andra när de i sin tur växer.