Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny kom i gång-grupp i Marks kommun

Marks kommun har startat en kom i gång-grupp med målet att ge deltagarna en mjuk introduktion till arbetsmarknaden.

– Det handlar om att ge en första inblick, säger Catarina Karlsson som är arbetsmarknadshandläggare på Marks kommun.

Kursupplägget bygger dels på tidigare genomförda jobbkurser, men viss inspiration kommer också från aktiviteterna inom PULS, ett projekt med stöd från Europeiska Socialfonden som Sjuhärads samordningsförbund driver. Målet med detta projekt är att erbjuda individuellt anpassat stöd för personer med funktionshinder som bedöms ha framtida arbetsförmåga. Catarina kom i kontakt med PULS på sin tidigare arbetsplats på Svenljunga kommun och såg att en del element kunde användas inom Vi-projektet:

– Det fanns ett behov av att ha en kom igång-kurs med en lite mjukare ingång. När jag håller i andra jobbkurser brukar vi genomföra olika uppgifter, som att exempelvis skriva ett cv och personligt brev. Här nosar vi mer på det. tittar på hur saker kan se ut. Fokus ligger på ”såhär kan man göra” snarare än ”det här ska du göra”.

Kom igång-gruppen har träffats en gång. Tre personer deltog, men fler kommer att ansluta vid nästa kurstillfälle. Fem stycken tisdagar är hittills inbokade. Strukturen för hur kursen ska se ut är inte helt spikad.

– Vi provar oss fram och anpassar oss till behoven gällande vissa frågor, till exempel om vi ska ha löpande intag, hur många tisdagar vi ska träffas och sådana saker, säger Catarina.

Kan vara ett stort steg att närvara

Under den första träffen låg fokus på att skapa en lättsam och trygg stämning.  Deltagarna tittade på en övning som heter ”min jag-cirkel”, där man till exempel ska hitta ord som beskriver vem man är och vad man vill lära sig. Sedan svarade de på ett jobbquiz på Kahoot (ett verktyg för att skapa quiz och liknande). Under nästa tillfälle är temat ”ekonomismart”.

– Vi kommer att prata om hur man kan göra en egen budget. På en del andra jobbkurser kan deltagarna få i uppgift att göra en egen budget. På den här kursen tittar vi mer på exempel, på hur en budget kan se ut och hur den kan användas. För en del av deltagarna kan det vara ett stort steg bara att närvara på kursen, berättar Catarina.

En första bild av arbetsmarknaden

Under de kommande träffarna kommer man att behandla olika teman. Det kommer även finnas utrymme för att ta upp de frågor som intresserar deltagarna.

– Målet är att vi ska få en första bild av arbetsmarknaden och börja fundera kring vad det skulle innebära att ha en anställning. När deltagarna är redo hoppas vi på att de kan gå vidare till andra aktiviteter som för dem närmare arbete eller studier, säger Catarina.

Senast uppdaterad: 2021-04-20 11:14