De är ett hundjobb på spåret

Uppdaterad:
Publicerad:
Saga Hagman belönar hunden Vincent med hundgodis.

En av utbildningarna inom Vi-projektet välkomnar både två- och fyrbenta till undervisningen. Göteborgs folkhögskolas hundkurs ger deltagarna kunskaper i att arbeta med människans bästa vän.

Hundkursens omgivningar skiljer sig en hel del från den klassiska skolmiljön. På planen utanför undervisningslokalerna finns en del föremål som skulle passa på Skrotnisses bakgård. Maria Edelton, som är lärare på hundkursen, förklarar:

– Här ser du bland annat en gammal husvagn, en traktor och ett släp. Vi använder de här sakerna för att öva på nosework.

Noseworkkunskaper värdefullt för blivande hunddagisföreståndare

Sporten nosework går ut på att hunden och dess ägare söker efter speciella dofter i olika miljöer. Aktiviteten är inspirerad av det arbete som professionella sökhundekipage kan möta inom tullen och polisen. På kursen i Göteborg, där huvudfokus i kursen ligger på att läsa till hunddagisföreståndare, finns det även möjlighet att göra slutprov för noseworkcertifiering.

– Nosework är en av de snabbast växande hundsporterna i hela Europa och väldigt bra att ha kunskaper inom för den som vill arbeta med hundar, säger Maria Edelton. För den som vill driva ett hunddagis är det jättebra att också kunna använda sina lokaler för kursverksamhet på kvällstid.

Maria visar mig runt i skolbyggnaden. I klassrummet är små grindar uppsatta mellan bänkraderna, så att varje deltagare och hund har sitt eget bås. Vägg i vägg finns lokaler som är avsedda för praktiska övningar.

En plattform för smidigare sökträning

Den första lektionen för dagen närmar sig. Kursdeltagarna och deras fyrfota vänner, hundar av många olika storlekar och färger, har hunnit droppa in.

Frånsett något enstaka skall så är det väldigt lugnt i lokalen. Man kan höra lågmält småprat och skrapandet av klor. Ägarna pysslar om sina hundar i väntan på lektionsstart. Sofia Olausson lägger hundgodis ovanpå golden retrievern Torstens nos. Hunden väntar lydigt tills hans ägare säger att det går bra att äta. Under tiden står Darwin, en av de fyrbenta deltagarna, upprätt med framtassarna i luften. Han har öronen spetsade och spanar på sin omgivning.

– Han är en sådan surikat ibland, skrattar ägaren Ida Hassnäs och pratar vänligt med sin hund.

Temat för dagens undervisning är att använda en sökplattform i noseworkträningen. Gästföreläsare för dagen är Lotta Castell.

– Sökplattformen är ett verktyg för att kunna göra flera repetitioner på kort tid, när hundarna arbetar med att lära sig lokalisera dofter, säger Lotta.

De känner vittringen av läckerheter

Efter att ha pratat om plattformens funktion förflyttar klassen sig till salarna som är till för praktiska övningar. Hälften av klassen ska börja med att testa plattformen, medan resten av gruppen går till ett annat rum för att turas om med träna på inomhussök. Jag ansluter till den andra halvan.

En av kursdeltagarna visar hunden att en läckerbit finns gömd någonstans i rummet. Sedan är det dags för hunden att börja leta med sin förare som stöd.

Stämningen är god i lokalen. Beröm hörs från alla kanter och håll när gömmorna lokaliseras. Läraren Maria Edelton ger också tips på vägen till varje sökekipage.

– Vad bra att du var lugn när Lucky behövde lite extra tid på sig för att leta, säger Maria till Naida Mehmedovic. Det är inte meningen att hunden ska hitta allting direkt. Ibland pågår sökningar under en längre tid, så det är viktigt att både föraren och hunden är trygga med det.

”Jag hade kunnat göra det här på min fritid”

I pausen berättar några av deltagarna mer om vad fick dem att söka utbildningen. Saga Hagman, som idag har sin whippet Vincent på drygt fem månader med sig, berättar:

– På grund av corona har det blivit väldigt svårt att få jobb. Det är spännande att få lära sig mer om hur nosework fungerar.

Kanske är det dagens tema som gör att noseworkdelen av kursen lyfts fram extra mycket bland deltagarna. Sanna Svensson, en annan av deltagarna, tycker också att sökning och spårning utgör intressanta kursinslag:

– Det är otroligt kul att man både kan gå kurser i nosework och arbeta med det professionellt. Jag hade kunnat göra detta på min fritid. I framtiden hade det varit roligt att få arbeta med sökning och spårning, samt att kunna hjälpa kompisar som vill börja med nosework. Min mamma rekommenderade mig att söka den här kursen.

Ett tips från en förälder ledde också till att Naida Mehmedovic, fick upp ögonen för hundkursen.

– Mamma såg en Facebookannons och visade den för mig. Jag sökte men var osäker på om jag skulle komma in. Jag har alltid varit intresserad av hundar. Både av skötsel och av hur de fungerar psykologiskt.

Lektionen ska snart fortsätta, så pratstunden närmar sig sitt slut. Naida avslutar med att lyfta fram möjligheten att stärka relationen till sin egen hund som en bonus med utbildningen. Hon har med sig Lucky, en två och ett halvt år gammal bichon havanais-blandning.

– Kursen gör att jag kan förstå Lucky bättre, säger Naida och tittar kärleksfullt ner på sin fluffiga hund.