Konflikthantering

Introduktion

Konflikter är naturliga och oundvikliga i alla typer av relationer och grupper, hur vi hanterar dem är av stor vikt för att få till ett välmående på olika nivåer: system, grupp och individ.

I arbetslivet, liksom i det dagliga livet, är konflikter en naturlig del av mänskliga relationer och samspel. Konflikthantering kan beskrivas som de strategier och metoder vi använder för att försöka lösa konflikter på ett mer konstruktivt sätt. Genom att utveckla strategier och metoder för att hantera konflikter, kan vi inte bara förbättra relationer, utan också bidra till en bättre arbetsmiljö och personlig utveckling.  

Mål och syfte 

Denna utbildningsdel kommer fokusera på konflikthanteringsworkshops, där du, tillsammans med din lärgrupp kommer utforska olika konfliktteorier och delta i en rad praktiska övningar. Tillsammans kommer ni att föra samtal, reflektera och dela erfarenheter för att få en djupare förståelse för konflikters dynamik och hur de kan hanteras på ett sätt som skapar värde för alla inblandade parter. Vårt mål är att de dig verktyg och kunskaper som hjälper dig hantera de utmaningar du möter i ditt klassrum, men också i de vardagen, oavsett om det handlar om interaktion med kollegor, deltagare eller andra människor du möter. 

Förväntningar

Under dessa workshops kommer vi att utforska flera centrala teman inom konflikthantering. Vi kommer att börja med en övergripande diskussion om vad en konflikt är, för att sedan fördjupa oss i hur vi själva påverkas av och hanterar våra känslor i konfliktsituationer. Därefter går vi vidare till praktiska tillvägagångssätt för att främja dialog och medling, vilket kan vara avgörande för att lösa konflikter på ett fredligt och konstruktivt sätt. Vi kommer även att diskutera vikten av att skapa ett öppet, demokratiskt samtalsklimat om hur vi kan arbeta för att stärka psykologisk trygghet i grupper.

Exempel på teman vi kommer att arbeta med:

  • Vad är en konflikt och hur uppstår den?
  • Hur hanterar jag mina egna känslor i konfliktsituationer?
  • Grunderna i medling och hur dessa kan tillämpas i praktiken.
  • Hur skapar jag ett öppet och demokratiskt samtalsklimat?
  • Hur kan jag arbeta för att stärka den psykologiska tryggheten i grupper?

Genom att aktivt delta i dessa diskussioner och övningar kommer du få möjlighet att utveckla din förmåga att hantera konflikter på ett sätt som främjar förståelse, samarbete och ömsesidig respekt.  

 

Ladda ner (pdf)

Övningsmatris för workshopdagar AI i fokus, kopplad till Inner Development Goals (IDG)