Medie- och informationskunnighet (MIK)
Introduktion
Vi lever i en intensiv kommunikationskultur där förutsättningarna för den hållbara demokratiutvecklingen är i ständig rörelse. Precis som att vi lär oss att läsa, tala och skriva i tidig skolålder behöver vi även idag vara rustade med kompetenser och kunskaper kring hur medier fungerar, hur vi kan förstå och tolka olika mediala språk och uttryck, samt att själva behärska att uttrycka oss med mediala verktyg (exempelvis film, rörliga bildmedier, AI).
Medie- och informationskunnighet (MIK) är ett samtida bildningsbegrepp som syftar till att stärka våra kunskaper och upplevelser som demokratiska varelser i den medieverklighet som vi befinner oss inom. Det handlar om kunskaper kring om hur olika medier fungerar, hur medier är strukturerade och organiserade, och hur medier påverkar samhällen och skapar mening. Men det handlar också om att utveckla förmågor i att kunna värdera, tolka och förstå information, samt redskapen till – och vikten av ¬– att göra sin röst hörd och därmed på ett mer direkt sätt delta i de demokratiska processerna.
Mål och syfte
Som när det kommer till de mer klassiska bildningsbegreppen är MIK synonymt med det livslånga lärandet och kritiska tänkandet. Målet är att ge er grunder till hur man på ett kritiskt och medvetet sätt kan navigera i de mediala terrängerna både utifrån era yrkesprofessioner och i era vardagliga interaktioner och möten med olika typer av media.
Förväntningar
Under utbildningen kommer vi närma oss MIK-begreppet ovanifrån för att sedan göra mer koncentrerande nedslag. Med utgångspunkt i MIK-ekologin kommer vi tillsammans teoretiskt och praktiskt bland annat diskutera aspekter kring mediepåverkan, filmspråk, mediala representationer, källkritik och källtillit.